Release 6.4.2. What’s New?

Release 6.4.2. banner

De GeoVisia gebruikerservaring wordt steeds beter naarmate we nieuwe functies toevoegen en bugs fixen. Op 1 april 2023 (nee geen grap) zullen we de release 6.4.2. gaan uitbrengen. Maar wat is daar dan precies nieuw? 

Wat is er nieuw in deze release 6.4.2.

Wij nemen je als gebruiker graag mee op een rondleiding door hoe ons product de afgelopen maanden is gegroeid. Hier vind je een overzicht van de verbeteringen die je in deze laatste versie zal aantreffen: 

maatregeltoets
Standaard laag

Maatregeltoets

Vanaf deze release 6.4.2. heeft GeoVisia Online een officieel maatregeltoets component. Hiermee komt de noodzaak voor een aangepast paspoort te vervallen. Het nieuwe maatregeltoets component sluit naadloos aan op de IMBOR+ standaard. Via inspraak van gebruikers zijn er een aantal veranderingen ten opzichte van het component zoals we deze kennen in Office. De voornaamste wijziging is dat de oorspronkelijke maatregel niet langer overschreven wordt. Zodoende kan ook op een later moment nog teruggekeken worden naar het verschil tussen de berekende maatregel en de uiteindelijk geplande maatregel. De maatregeltoets kan worden ingezet in het proces voor kwalitatief plannen wegen en riolering. Het maatregeltoets component is op dit moment alleen beschikbaar bij gebruik van Single Sign On.

Standaard laag

Binnen het projectinstellingen-menu in GeoVisia Online kan ook de standaard laag worden aangepast voor het aanklikken van een object in de kaart. Voorheen was dit altijd het hoofdobject, nu kan dit ook een sublaag zijn. Zo kan een gebruiker in één keer de inspectie, het verkeersbord of de planning openen zonder eerst door het hoofdobject heen te hoeven. Dit scheelt meerdere kliks. Ook is het hiermee niet langer nodig om een inspecteur bewerkrechten te geven op het hoofdobject. Uiteraard heeft de gebruiker raadpleeg rechten nodig op de laag om het object op de kaart aan te kunnen klikken. Het aanpassen van de standaard laag is op dit moment alleen beschikbaar bij gebruik van Single Sign On.

zoekfunctie
aanmaken sub-objecten

Zoekfunctionaliteit

De zoekfunctionaliteit is aangepast in GeoVisia Online. De applicatie geeft nu suggesties op basis van de ingevulde zoekopdracht waarna één locatie gekozen kan worden. Gezocht kan worden op gemeente, stad, straat, postcode en huisnummer.

Aanmaken sub-objecten

Vanuit het lijstoverzicht in GeoVisia Online kunnen er nu ook sub-objecten worden aangemaakt. Zo kan er voor een filter in één keer een inspectieronde aangemaakt of kan er voor een gebied in één keer een rits maatregelen worden aangemaakt. Dit geldt voor alle type relaties (inspectie, maatregel, melding, etc.) zónder geometrie. Het aanmaken van sub-objecten is op dit moment alleen beschikbaar bij gebruik van Single Sign On.

Vinkkeuzelijst herkenbaar
Loopedin

Vinkkeuzelijst herkenbaar

Vinkkeuzelijsten in het paspoort in GeoVisia Online zijn nu voorzien van een caret ▼ zodat deze beter herkenbaar zijn én hebben ook zoekfunctionaliteit gekregen. Het filteren bij zoeken vindt, net zoals in de rest van de applicatie, plaats op basis van bevat.

Loopedin integratie

Vanuit een los portaal konden gebruikers reeds wensen aanmaken. Deze wensen kunnen nu direct vanuit GeoVisia Online worden aangemaakt. Ook zullen updates over releases, handige links naar bijvoorbeeld het Service Center en nieuwsartikelen hier gedeeld gaan worden.

Legenda zoeken

Legenda zoeken

Ook voor de legenda is in release 6.4.2. nu mogelijk om te zoeken in GeoVisia Online. De applicatie geeft suggesties op basis van de ingevulde zoekopdracht.

Status legenda onthouden

Tot aan de huidige release werden legendagroepen altijd volledig opengeklapt getoond in GeoVisia Online als tenminste één van de lagen in de groep aan stond. Vanaf de release kunnen ook deze groepen worden dichtgeklapt en wordt deze status (per gebruiker) onthouden na het opslaan van de legenda.

Lagen openen

Het is in GeoVisia Online niet langer nodig om een laag actief te maken (werklaag kiezen) om het paspoort hiervan te openen. Het actief maken van een laag is nog wel nodig voor overige functionaliteiten zoals tekenen en analyse.

Standaard paspoort

Binnen GeoVisia Online kan via het projectinstellingen-menu het standaard paspoort worden aangepast waarmee een andere rol kan worden geadopteerd. 

WM(T)S caching

Het is in GeoVisia Online nu mogelijk om via de instellingen WM(T)S caching aan te zetten. Wanneer deze instelling aanstaat worden de tegels van achtergrondkaarten na het ophalen bewaard op het apparaat. Bij het opnieuw opvragen van dezelfde tegel zal deze, zonder gebruik van internetdata, geladen worden uit het geheugen. Bij het uitzetten van deze functionaliteit worden de opgeslagen bestanden weer vrijgegeven. De applicatie houdt bij hoeveel ruimte er in beslag genomen wordt. 

Aannemers in beeldkwaliteit

Het is nu mogelijk om voor Beeldkwaliteit een aannemer autorisatie in te stellen. Gebruikers met deze autorisatie krijg alleen de volledig geïnspecteerde schouwlocaties te zien en kunnen het beeldkwaliteit paspoort niet muteren. Zo kan je een uitvoerder direct inzicht verschaffen in de afgekeurde beeldmeetlatten.

Lijstoverzicht filter

Voor alle drie de type velden (tekst, nummer en datum) is het nu in GeoVisia Online mogelijk om zowel een lijstfilter (bestaande waarden) als een tekst filter (vrij zoeken) toe te passen. Het is niet mogelijk om een combinatie van beide type filters op één veld te gebruiken.

Lijstoverzicht schuiven

Het is nu, in GeoVisia Online, net zoals dit reeds voor paspoort en legenda kon, mogelijk om een lijstoverzicht met één druk op de knop in en uit te klappen. De applicatie onthoudt de stand van het lijstoverzicht welke bij het opnieuw openklappen opnieuw wordt aangenomen.

Link vanuit lijstoverzicht

Het is nu mogelijk om een link direct vanuit het lijstoverzicht te benaderen. Het paspoort hoeft daar niet meer voor te worden geopend. 

Shapefile volgorde kolommen

Bij het exporteren van een shapefile is het reeds mogelijk om bepaalde kolommen wel en niet mee te nemen. Vanaf deze release zal GeoVisia Online ook de volgorde van de kolommen aanhouden in de geëxporteerde shapefile.

Autorisatie tekenen

Gebruikers kunnen nu op individuele tekenacties worden geautoriseerd. De drie onderscheiden functies zijn plaatsen, verplaatsen/aanpassen en verwijderen.

Opslaan waarschuwing optioneel

Bij het sluiten van een paspoort met niet opgeslagen wijzigingen geeft de software een waarschuwing. Het is nu mogelijk om via het instellingen menu van GeoVisia Online deze waarschuwing uit te zetten.

Stap nu over

Maak je al gebruik van GeoVisia Office dan is dit de kans om over te stappen naar GeoVisia online en kosten te besparen. Nu overstappen betekent: 

  • Sneller werken;
  • Plaats en tijd onafhankelijk werken;
  • Werken op elk gewenst apparaat met een browser.  

Wil je meer willen weten over release 6.4.2. en hoe organisaties GeoVisia slim inzetten bij het ondersteunen van processen in de buitenruimte? Geef je dan op voor de Deepdive webinar ! 

X