De gemeente Achtkarspelen maakt sinds enkele jaren gebruik van GeoVisia voor het beheer van de openbare ruimte. GeoVisia stelt de Friese gemeente in staat om inzicht te krijgen en te geven in het te beheren areaal. DataQuint liep een middag mee in Buitenpost met Wieger van der Veen, GIS specialist van de gemeente.

Buiten is de openbare ruimte

Buiten ligt letterlijk onze openbare ruimte. Aangezien de openbare ruimte steeds intensiever gebruikt wordt, is het slim ondersteunen van de bijbehorende beheerprocessen de sleutel tot succes. “Buiten ligt het werk en dat werk­­­ voeren wij samen uit. Ik kan wel binnen achter mijn bureau blijven zitten, maar moet naar buiten om samen aan de slag te gaan”, verteld van der Veen.

Dit heeft geresulteerd in een slimme projectinrichting in GeoVisia. De beheerkaart is actueel en van elk object is de administratie, kwaliteit en werkzaamheden geregistreerd. Hiervoor zet Achtkarspelen, voor zowel binnen als buiten, GeoVisia Online in.

GeoVisa als fundament voor je beheer

We lopen naar buiten naar het nieuwe zwembad in Buitenpost. Een modern gebouw welke pal naast het oude zwembad is gebouwd. De buitenruimte is flink aangepakt. Het moderne gebouw is buiten verfraaid met fraaie beplanting, omheind met borderranden van cortenstaal. En van de naastgelegen weg is de riolering en bestrating aangepakt. Op de nieuwe parkeerplaats staan wij in het zonnetje (“lekker technisch weertje”) de kaart bij te werken in GeoVisia Online.

De landmeter heeft de nieuwe vlakken ingemeten voor de BGT. Deze zijn via de koppeling in het beheersysteem beschikbaar, om vervolgens verrijkt te worden met de juiste beheerkenmerken. Collega Alex werkt de data real-time bij in GeoVisia Online. Via de op maat gemaakte paspoorten vult hij snel en efficiënt de gegevens in van onder andere de bestrating, straatmeubilair, dragers en borden in.

“De tablet met GeoVisia Online is, naast mijn jas, het eerste wat ik ’s ochtends pak als ik de bus in stap”

‘’Het is de basis van mijn werk geworden. Zowel buiten op locatie als op de gemeentewerf. Doordat we altijd met elkaar in contact staan zijn wijzigingen in de inrichting real-time te maken en hebben we perfect gereedschap voor het uitvoeren van het beheer”. Wieger vult aan; “het is allemaal niet zo moeilijk, gewoon een bak koffie en open het gesprek aan gaan. Beheren met gezond verstand.”

Duidelijke keuze voor GeoVisa

Eind 2021 heeft de gemeente Achtkarspelen bewust de keuze gemaakt om door te gaan met GeoVisia. “Het klinkt misschien gek, maar we hebben de zaken rondom beheer & data gewoon goed op orde. Dat komt doordat wij zelf willen bepalen hoe wij de processen ondersteunen, welke tooling wij daarvoor inzetten en welke kennis wij willen gebruiken. GeoVisia is daarvoor ons fundament voor beheer.”